niedziela, 5 maja 2013

Frittata

Nieskomplikowane danie jednogarnkowe. Mój zapiekany omlet z warzywami powstał w 20 min. Warzywa, duuuużo przypraw, kurczak, makaron, ryż czy ser - wszystko zależy od nas samych co do niego dodamy. W moim jajecznym obiedzie przeważał szpinak, ale dodałam również cukinię, pomidora, ser zółty, bazylię, koperek i szczypiorek. Danie jest dietetyczne i wartościowe. Do frittaty przyrządziłam grzanki czosnkowe. Tadaaaaaaaaam, było pysznie! ;)


Frittata (dla 2 osób)

-4 jajka
-paczka szpinanku "baby"
-1/2 cukini
-1/2 cebuli
-pomidor
-4 plasty sera żółtego
-świeży koperek, szczypiorek i bazylia
-sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
-łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego

1. Szpinak dokładnie myjemy i kładziemy na rozgrzanej patelni z oliwą i dymną cebuli. Dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Smażymy około 3 min. i odstawiamy z ognia.
2. W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli, pieprzu, ziołami prowansalskimi i oregano. Dodajemy szpinak z patelni i mieszamy.
3. Ponownie rozgrzewamy patelnię z oliwą. Dodajemy pokrojonego pomidora, 2 plasterki sera żółtego, koperek, szczypiorek i bazylię, a na końcu wlewamy naszą masę jajeczną. Wygładzamy patelnię, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Smażymy chwilkę by jajko choc trochę się ścieło. Zdejmujemy z ognia.
4. Układamy na omlecie żółty ser i wkładamy do piekarnika na 5 min. Ściętą frittatę wyciągamy, kroimy i posypujemy świeżymi ziołami. Zjadamy z surówką bądź grzankami czosnkowymi
Inne pomysły na składniki które możemy wykorzystac:
każdego rodzaju ser: feta, mozarella, parmezan; podsmażone ziemniaki, bakłażan, oliwki, papryka, por, groszek, kukurydza, kurczak, szynka, ryba, makaron, ryż, pieczarki, kapary bądź cokolwiek co akurat zostało nam w lodówce - nie bez znaczenia potrawa nazywana jest szybkim daniem studenckim.
Życzę smacznego i pozdrawiam! :)

13 komentarzy:

  1. omlet wygląda niezle;)
    fajne zdjecia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nienawidzę szpinaku!!
    Uwielbiam za to takie mixy zdjeć, dużo można się dowiedzieć o kimś, albo stworzyć sobie swoje wyobrażanie na temat tej osoby :)
    Jesteś urocza, zwłaszcza na zdjęciu z kwiatami!
    Obserwuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeglądając wcześniejsze posty widzę, że preferujesz zdrowe i smaczne jedzenie. To świetnie! Ja też :) Inspirujesz, fajnie zestawiony mix :) Oczywiście obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię szpinaku ;p, ale może być dobre :D.
    Śliczne kwiaty <3.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny mix :) Ślicznie !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam Cię do wzięcia udziału u nas w konkursie :)
    make-up-prima-sort.blogspot.com :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze spórobwać Frittate ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Frittata wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam szpinak :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda te danie <3 obserwuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szpinak! Uwielbiam szpinak :) Bardzo podoba mi się Twoja spódnica (ta długa)! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) Zapraszam do zabawy!

    www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Amazing pics! Just fabulous:)

    Win a pair of sunglasses:
    http://theprintedsea.blogspot.de/2013/05/firmoo-giveaway.html

    OdpowiedzUsuń