Pasztet sojowy
Soję moczyć w zimnej wodzie co najmniej 12 godzin. Polecam zostawić na noc. Następnego dnia przepłukać i gotować ok. 2 godziny do pełnej miękkości. Pod koniec gotowania dodać warzywa (marchewkę, pietruszkę, korzeń selera) oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 15 minut, przecedzić na sicie i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie bądź oleju rzepakowym następnie dodać ją do soi i warzyw, przełożyć do malaksera i zmiksować. Dodać przyprawy, kilka kropli soku z cytryny, koncentrat pomidorowy, siemię lniane, otręby i ponownie miksować. Masę przełożyć do wysmarowanej oliwą/olejem formy. Piec ok. 30 min w temperaturze 180ºC, wystudzić, a na koniec można posypać prażonymi na patelni pestkami słonecznika. Przechowywać w lodówce i zajadać. :)
- 200g soi
- marchewka
- pietruszka
- mały korzeń selera
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki otrąb
- ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz, tymianek, oregano, curry, majeranek
Przyznam się, że nigdy nie jadłam nic sojowego ;) Ale może warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńwww.mojezycie-przedslubem.blogspot.com
P.S. zaobserwowałam ;)
UsuńBrzmi i wygląda ciekawie ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i fajny blog :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy?