środa, 17 kwietnia 2013

spinacia!

Aloha! Zainspirowana pysznym obiadem z Green Way'a zapodaję przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą, które wczoraj przygotowałam. Przepis prosty, naleśniki aromatyczne, zdrowe i smaczne, a do tego baaardzo sycące. Ciasto naleśnikowe z mąki razowej, w szpinaku dużo czosnku, który bardzo lubię. Jako dodatek polecam surówkę z białej kapusty bądź buraczki, mniam! ;) Można również zrobić sos czosnkowy.

 Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą

Ciasto naleśnikowe:
-ok. 5 łyżek mąki razowej
-1 jajko
-30 ml mleka 0,5%
-100 ml wody niegazowanej
-łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki łączymy i smażymy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu!). Ostrzegam, pierwszy naleśnik może nie wyjść, ale nie poddawajcie się, następne będą już coraz ładniejsze :)
Nadzienie:
-szpinak - do koloru, do wyboru: może być świeży bądź mrożony
-ser feta
-2,3 ząbki czosnku
-kilka kropel soku z cytryny
-sól, pieprz

Na patelnię wrzucamy rozgnieciony czosnek, "połamany" szpinak, wlewamy trochę wody (ja nie dodawałam oleju, ale oczywiście można wlać łyżkę oliwy, oleju rzepakowego bądź masła). Gotujemy na małym ogniu tak długo aż woda nieco odparuje, a szpinak dwukrotnie zmniejszy objętość. Dodajemy pokruszoną fetę, kilka kropel z cytryny, sól i pieprz - wedle uznania - pamiętajcie, sama feta jest już bardzo słona.
Nadziewamy naleśniki i jemy! Smacznego ;)

 

7 komentarzy:

  1. Pisenki nie znam ,bardzo fajna :)
    Uwielbam fete do szpinaku nie umiem sie przekonac :(

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj właśnie wsuwałam na obiad naleśniki ze szpinakiem tylko zamiast fety dodałam ser roquefort ;) palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  3. jakoś nie przepadam za szpinakiem,ale ciekawie wyglada;p

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności! tylko ciekawi mnie dlaczego ten naleśnik jest brązowy... hmmm

    super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka pełnoziarnista jest ciemniejsza, dlateo naleśnik jest brązowy :)

      Usuń
  5. uwielbiam szpinak! dawno nie robiłam naleśników, jutro to nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie idealne szpinak+feta. Ja tylko jeszcze do szpinaku zawsze dodaję gałkę muszkatołową. ;)
    Zrobiłaś mi ochotę na naleśniki...

    OdpowiedzUsuń